Fiscaal: uw ex blijft in de woning wonen

Woonde uw ex-partner in 2012 door een (voorlopige) alimentatieregeling in de woning waarvan u de (mede-)eigenaar was?

Dan mag u het bedrag van het eigen woning forfait (EWF) dat u hebt aangegeven voor (uw deel van) deze woning, als alimentatie in natura aftrekbaar maken van de inkomstenbelasting.

Hoeft u geen eigenwoningforfait meer aan te geven omdat u langer dan 2 jaar geleden uit elkaar bent gegaan?

Geef dan de waarde van uw deel van de woning en de eventueel hierbij behorende schuld aan in box 3 (sparen en beleggen).
U mag dan een deel van het bedrag van het eigenwoningforfait van deze woning als alimentatie aftrekken.
U rekent dit bedrag uit door het eigenwoningforfait te vermenigvuldigen met het percentage van uw eigendom in de woning.

Voorbeeld

U en uw ex-partner zijn al langer dan 2 jaar uit elkaar. U bent voor 50% eigenaar van de woning waarin uw ex-partner woont. De WOZ-waarde van de woning is 200.000. Het eigenwoningforfait is 1.200. U mag 50% x 1.200 = 600 als alimentatie aftrekken. U geeft de helft van de waarde van de woning ( 100.000) aan in box 3. De eventueel hierbij behorende schuld geeft u ook aan in box 3.

Toegevoegde waarde echtscheidingsadviseur Geld en Scheiden

De toegevoegde waarde van de register financieel echtscheidingsadviseur (RFEA) en erkend hypothecair planner (NVHP) van Geld en Scheiden is de altijd actuele deskundigheid en professionaliteit, kennis en ervaring. Vanuit de financiële en juridische deskundigheid zoekt Geld en Scheiden naar oplossingen voor de financiële ontvlechting van het huwelijk.

Geld en Scheiden legt voor u de financiële en juridische puzzel bij scheiden.

Alle benodigde kennis is bij Geld en Scheiden aanwezig in één adviseur. Hierdoor krijgt u altijd dezelfde heldere uitleg, begrijpelijk én juist advies.

Vanuit financiële en juridische deskundigheid zoek ik samen met jullie naar oplossingen voor de financiële ontvlechting van het huwelijk of samenwoning. Neem gerust contact op, ik help graag verder!

Het kantoor van Geld en Scheiden is gevestigd in Ermelo.
Bel mij (Remko Grijm) gerust op 06 - 51 05 99 49 of stuur uw bericht.


Volg mij via Facebook
Volg mij via Twitter

Geld en Scheiden legt de financiële puzzel bij scheiden. Voor nu én later!

regio: driehoek Amersfoort, Zwolle, Apeldoorn. Dus ook Harderwijk, Ermelo, Putten, Vaassen, Epe, Nunspeet etc.