Fiscale claims bij scheiding kun je voorkomen. Scheidingsadvies is zinvol.

Bij echtscheidingen lopen de scheidende partijen vaak veel geld mis, omdat zij niet op de hoogte zijn van de fiscale regels en mogelijkheden die er voor hen gelden. Ook lopen zij juist risico’s op fiscale claims als zij de echtscheiding zelf regelen.

Er worden namelijk bij de belastingaangifte relatief veel fouten gemaakt. Dit kan tot hoge boetes leiden. Laat je dus adviseren en begeleiden door een deskundig scheidingsadviseur.

Bovendien gaat de Belastingdienst de komende jaren extra scherp opletten bij aangiften en echtscheiding.

Onderstaand lees je 5 belangrijke fiscale tips:


1. Alleenstaandeouder korting
Zodra het fiscaal partnerschap stopt, heeft de verzorgende ouder recht op alleenstaande ouderkorting. De echtscheiding hoeft hiervoor nog niet afgerond te zijn! Deze toeslag kan momenteel oplopen tot ruim 2000 euro netto per jaar.

2. Alimentatie in natura
Wordt alimentatie in natura betaald voordat de echtscheiding is afgerond, dan is deze in sommige situaties fiscaal aftrekbaar. Denk aan het betalen van de hypotheeklast door de man voor de vrouw die in de woning blijft. Veel mensen denken dat dit pas mag als de scheiding rond is.

3. Eigen huis
Bij een echtscheiding mag de partner die de gezamenlijke woning verlaat nog 2 jaar zijn/haar deel van de hypotheekrente blijven aftrekken (scheidingsregeling). Die twee jaar is eventueel nog te verlengen door de woning te koop te zetten (verhuisregeling). Die mogelijkheid is nauwelijks bekend.

4. Einde fiscaal partnerschap
De meeste mensen (maar ook adviseurs) weten niet precies wanneer fiscaal partnerschap stopt. Het fiscaal partnerschap eindigt wanneer een verzoek tot echtscheiding is ingediend én de voormalig partners op een ander adres staan ingeschreven in de basisadministratie Anders niet!. Fiscaal partnerschap is van belang onder meer voor de vraag of men in aanmerking komt voor fiscale heffingskortingen. Ook voor het verdelen van bepaalde inkomsten en aftrekposten tussen partners is het fiscaal partnerschap bepalend.

5. Afkoop alimentatie
Ongeveer een op de drie scheidende stellen stellen spreekt met elkaar af de alimentatie af te kopen. Dit kan door betaling van een bedrag ineens. Deze afkoopsom is alleen aftrekbaar voor de alimentatieplichtige bij of na de echtscheiding. Gaan mensen scheiden ‘van tafel en bed’ of gaan zij alleen ‘duurzaam gescheiden leven’, dan zijn de kosten voor de betaler niet aftrekbaar, maar voor de vrouw wel belast!

De toegevoegde waarde van mijn advies en begeleiding bij echtscheiding, is dat ik als Register Financieel Echtscheidingsadviseur en Erkend Hypothecair Planner altijd beschik over actuele deskundigheid en professionaliteit, kennis en ervaring.

Alle benodigde kennis is bij Geld en Scheiden aanwezig in één adviseur. Hierdoor krijgt u altijd dezelfde heldere uitleg, begrijpelijk én juist advies.

Vanuit financiële en juridische deskundigheid zoek ik samen met jullie naar oplossingen voor de financiële ontvlechting van het huwelijk of samenwoning. Neem gerust contact op, ik help graag verder!

Het kantoor van Geld en Scheiden is gevestigd in Ermelo.
Bel mij (Remko Grijm) gerust op 06 - 51 05 99 49 of stuur uw bericht.


Volg mij via Facebook
Volg mij via Twitter

Geld en Scheiden legt de financiële puzzel bij scheiden. Voor nu én later!

regio: driehoek Amersfoort, Zwolle, Apeldoorn. Dus ook Harderwijk, Ermelo, Putten, Vaassen, Epe, Nunspeet etc.